Runoviikon avajaiset Kajaanin kaupungin tervehdyspuhe

Mitä parhainta Eino Leinon päivää arvoisa avajaisyleisö!

Kajaani päivitti kaupunkistrategiaansa tänä keväänä ja nyt otsikkona on ytimekkäästi Kajaani – aikaa elämälle! Kaupunkistrategiaan liittyy myös uusittu kaupungin markkinointislogan, jossa todetaan Kajaanissa olevan oman aikavyöhykkeen 26/7, siis kaksi ylimääräistä tuntia joka päivä. Mukava nähdä, että Te hyvä yleisö, olette päättäneet käyttää tämän päivän ylimääräiset tunnit tähän Runoviikon avajaisjuhlaan.

Kaupunkistrategian tavoitteena on siis taata hyvää elämää kaikille kajaanilaisille. Me kyllä pystymme siihen täällä omassa pienessä Kajaanin kuplassamme, olemmehan viime vuosina panostaneet huomattavasti esimerkiksi koulutukseen ja teatteritalojen remontoiminenkin on meneillään, mutta muutoin maailman meno näyttää hurjalta.

Juuri kun luulimme maailmanlaajuisten kulkutautien olevan historiaa, saapui korona. Koronan aikana opimme perumaan kulttuuri- ja muut yleisötilaisuudet, välttelemään toisiamme, ottamaan rokotuksia ja paheksumaan kieltojen rikkojia. Sanalla sanottuna elämään vähemmän.

Ja juuri kun luulimme pandemian olevan pahinta mitä kohtaamme, tuli sota Eurooppaan. Kaikki ne Venäjän kanssa hyvässä uskossa tehdyt kulttuurinvaihdot, kaupalliset sopimukset ja ihmisten välinen hyväntahtoinen kanssakäyminen tuntuivat hävinneen silmänräpäyksessä historian poimuihin.

Ja juuri nyt, kun katsomme lähitulevaisuuden horisonttiin sodan seurauksia koko maailmaan, näemme inflaation ja orastavan nälänhädän.

Ja mitä näiden kaikkien apokalyptisten kauheuksien keskellä onkaan koko ajan sinnitellyt; sivistyksen ja kulttuurin sammumaton liekki.

Kiitos siis Kati Outinen, että olet jälleen koonnut runoviikon ohjelmiston, joka saa sydämen sykkimään kulttuurille.

Kiitos Anja Erämaa, joka tuot uutta Suven runoutta Runoviikolle.

Kiitos Seela Sella ja kaikki te muut Runoviikon esiintyjät, jotka puhkutte ja puhallatte sivistyksen liekkiin uutta voimaa.

Ja kiitos kaupungin työntekijät, erityisesti pitkän kokemuksen omaava Tuula Tikkanen, talkoolaiset ja kaikki Te muut, jotka teette Runoviikosta taas totta.

Ja suurin kiitos kuuluu teille, hyvä yleisö, Te, jotka vuosi vuoden jälkeen vaalitte ja suorastaan vaaditte kulttuurin ja runouden sielua elähdyttävää seuraa.

Tulkoon siis kesä.

Tulkoon Kajaanin Runoviikko 46. kerran.

Ja hyvä yleisö, Kajaanin kaupungin puolesta, olkaa lämpimästi tervetulleita kaikki, nauttikaa Kajaanin kesästä ja runoudesta!